Al onze kittens :

• zijn in het bezit van een mooie stamboom en paspoort

• leven in huiselijke kring met de andere poezen samen

• worden volledig ontwormd (cathminth)

• 2 maal gevaccineerd en gechipt

• mogen op dertien weken naar hun nieuwe eigenaar

• krijgen regelmatig “frontline” toegediend ter voorkoming van allerlei vervelende beestjes
Lees alles over poezen:

De Perzische Colourpoint

 (Hymalayan)

De Perzische Colourpoint is een door fokkers ontwikkeld ras en het resultaat van een kruising tussen een blauwe Pers en een Siamees; hiermee werd de Siamese tekening (door Amerikanen Himalayan genoemd) geïntroduceerd.

Wat voor kleur de point-kleurtekening op gezicht oren staart en poten ook hebben, het type moet van een Pers zijn. Alleen de oogkleur wijkt af van het Perzische type en moet volgens de standaard bij alle Perzisch Colourpoints blauw zijn en gelijk aan de Siamees.

Perzisch Colourpoints zijn er in dezelfde kleuren als Siamezen: Seal-, Blue-, Chocolade-, Lilac-, Red-, Cream-, en Tortie.

De kittens van de Perzische Colourpoints worden  altijd wit geboren en de pointkleur verschijnt  soms al na een paar dagen, maar laat in de meeste gevallen wat langer op zich wachten.

Wat karakter betreft is de Perzische Colourpoint over het algemeen wat temperamentvoller dan de gewone Pers.

Maar ook bij de Perzische Colourpoints komen enorme verschillen voor in uiterlijk en gedrag.

Hoe de Perzische Colourpoint zich ontwikkelt hangt mede af van afkomst, opvoeding (de eerste 13 weken) bij de fokker zijn voor een groot deel bepalend of de Perzische Colourpoint zich tot een gezond, mooi, lief en sociaal dier ontwikkelt).

Sterke punten

  • Prachtig Aanhankelijk SchranderOndernemend

    Leert snel

    Lief voor kinderen

Zwakke punten

  • Vereist een dagelijkse verzorgingsbeurt Zit niet graag opgesloten

Een Perzisch Colourpoint is aanzienlijk veeleisender en ondernemender dan de meeste Perzen, maar volgzamer en minder nukkig dan een Siamees.

Zoals alle katten kiest de Colourpoint Pers graag zijn eigen bezigheden en voelt hij zich het gelukkigst als hij zich vrij door huis en tuin dan bewegen. 

Oorsprong en geschiedenis

De Perzisch Colourpount is een door fokkers ontwikkeld ras. Het is geen Siamees met lang haar, maar een Pers met een Siamese aftekening. Amerikanen noemen hem Himalayan, in Noord-Amerika de naam voor dit ook bij andere huisdieren voorkomende vachttype.

Het fokken van dit ras was een moeizaam proces. Het duurde jaren voordat het correcte Perzische type was bereikt. Fokkers hadden Siamezen en Perzen al vele jaren gekruist, maar het resultaat was altijd een nest effen, kortharige kittens.

In de jaren veertig pakte men het ten slotte wetenschappelijk aan, waarbij  Siamezen met Perzisch Zwart en Blauw werden gekruist. De hieruit voortkomende kortharige, effen gekleurde kittens bleken zeer bruikbaar voor de fok, daar ze de genen bij zich droegen die nodig waren om de Colourpoint Pers te produceren.

Ze werden aan elkaar gepaard en op de ouders teruggekruist, totdat Colourpoint kittens  ontstonden. Men fokte terug op Perzisch Zwart en Blauw om het Perzische type te ontwikkelen en de hieruit geboren katten, teruggekruist op de Colourpoints, brachten een uitstekende, nieuwe generatie Colourpoint Perzen voort.

Ten slotte waren na tien jaar van selectief fokken de lange neuzen en grote oren van de Siamees uitgefokt en het Siamese kleurpatroon, de blauwe ogen en het Perzische type definitief vastgelegd.

Uit een Colourpoint-paar worden 100% Colourpoint kittens geboren, maar om het type te behouden wordt er gekruist met effen gekleurde Perzen, waarna de jongen weer worden teruggekruist op originele Colourpoints.

Bij terugkruising op anders gekleurde Perzen zijn alle Point-kleuren mogelijk. Door de gemengde afstamming is de Perzisch Colourpoint een bijzonder sterk ras geworden en nesten van zes kittens zijn geen uitzondering.

Kittens 

De kittens worden met cremewitte vacht en roze voetkussentjes, neus en oren geboren. De kleur van de points ontwikkelt zich geleidelijk in eerste paar weken. De kittens zijn bijzonder actief en ondernemend. 

RASSTANDAARD

De Colourpoint is in wezen een kat van het Perzischt type – zij het iets groter – met het  Siamese kleurpatroon: de hoofdkleur beperkt zich tot het masker, de poten en de staart. De Europese, Amerikaanse en Britse standaarden zijn gelijk.

 

 

Vacht.

Lang, dik, zacht en zijdeachtig, en goed van het lichaam afstaand. De kraag is zeer vol en loopt door tot tussen de voorpoten.

Lichaam.

Gedrongen en laag op de poten. Diepe borst. Stevig over schouders en kruis, en daartussen kort en rond. Een lange, slanke, Siamese lichaamslijn is foutief. De poten zijn kort, dik, recht en sterk. De voeten zijn groot, rond en stevig, met lange haarpluimen tussen de tenen.

Staart.

Kort, zeer vol en laag gedragen. Een lange of geknikte staart wordt als een fout aangemerkt.

Kop.

Breed en rond, maar veel ruimte tussen de oren. De nek is kort  en dik, het gezicht goed rond. Neus kort en breed, met een duidelijke stop. De oren zijn klein, aan de punten agerond, schuin naar voren gericht en aan de basis niet al te open. Ze staan ver uiteen, zitten laag aan de kop, en zijn flink met lange haarpluimen gevoerd.
Ogen. Groot, rond, stralend en vol, ver  uiteenstaand, met een zachte uitdrukking.

 

Bron: http://www.complete-encyclopedie.nl

Comments are closed.

>NAAR BEGIN PAGINA<

Voor een reactie of een vraag ga naar: CONTACTFORMULIER

volg ons ook op: Twitter FaceBook Youtube

Facebook
Cursussen
G1 - Algemene Cursus Niveau 1 - Katten bezitten


www.pawpeds.com (G1)
Cursussen
NIEUW 2012 !
G2 - Algemene Cursus Niveau 2 - Katten bezitten


www.pawpeds.com (G2)
Wist U dat:

..De Perzisch Colourpoint in Noord-Amerika "Himalayan" heet?

...Colourpoint o.a. de kleuren Seal Point, Red Point, Lilac Point, Blue Point en Chocolate Point kunnen hebben? Dit betekent dat hun staart, poten en gezicht ingekleurd zijn en de rest van hun lichaam wit of crèmekleurig is...

..Dat Perzisch Colourpoint iets levendiger is dan een gewone pers, maar nog steeds rustiger dan bijvoorbeeld een Siamees of een Noorse Boskat?

... dat al onze kittens ontwormd en volledig gevaccineerd worden en een mooie stamboom meekrijgen.

... al onze poezen regelmatig met Profender en Frontline behandeld worden tegen allerlei vervelende beestjes.

Klik HIER om meer te weten te komen over Perzische Katten en hoe wij hen behandelen.

Facebook
[custom-facebook-feed]